Bir eylemi gerçekleştirmenin nedenleri, o eyleme geçmeyi sağlayan motivasyonlar ve eylemin sonucunda elde edilecek beklentiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Kırklı yaşlardaki genç bir kadının spor yapma “nedeni” ile seksenine dayanmış ihtiyar bir delikanlınınki mutlaka farklı olacaktır. Neden spor yapmalıyız ya da başka bir deyişle bizi spor yapmaya itenler nelerdir sorularına çabucak verilebilecek yanıtlar hazır. Sağlığı korumak, zinde ve güçlü olmak, kilo kontrolü, sosyalleşmek vb. sporla çok da fazla ilişkisi olmayan bir yetişkini spora yönelten başılca etmenler olabilir. Peki bir çocuk bunlar ne kadar önemser? Elbette sporla iç içe olan bir çocuk akranlarına göre göreceli olarak daha sağlıklı, zinde, güçlü ve sosyal olacaktır; ama bir çocuk doğrudan bunlar için spor yapar mı? Spor yapma isteğini kamçılayan motivasyonlar bunlar olabilir mi? Sanmıyorum.

“Eğlence”, çocukları -özellikle 12 yaş ve altındakileri- spor yapmaya heveslendirecek en başta gelen motivasyondur. Aslında eğlence büyük küçük herkesin spordan beklediklerinin başında gelir. Kaç kişi plaj voleybolu oynamak ya da halı sahada futbol maçı yapmaktansa kapalı bir odadaki koşu bandını tercih eder ki? Spor karşılaşmalarını seyrederken de asıl hedef eğlenmek değil midir?

Çocukları spora yönlendirirken “eğlence” faktörünün en öne alınması gerektiğine inanıyorum. Aşırı disiplin, fazla düzenlilik, kısıtlamalar, erken rekabet çocuğun spordan alacağı keyfi engelleyebilir. Eğer yaptıkları onu eğlendirmiyorsa çocuk sonraki tekrarlardan kaçınacak en azından gönülsüz olacaktır. Çocuklarımızı spor yapmaya teşvik etmeden önce kurgulanması gerekenlerin en önemlisidir eğlence. Çocuğumuzu içine soktuğumuz spor eylemleri mutlaka eğlenceli olmalıdır. Spor yapmakla oyun oynamak küçük yaşlarda at başı gidebilir. Alışkanlık, kendine güven, artan beceriler, paylaşmanın zevki, sosyalleşme sonucu gelen popülerlik gibi kazanımlar zamanla çocukları daha düzenli spor aktivitelerine yöneltecektir. Ancak başlarda küçük bir çocuğun yaşamına sporu katabilmenin ilk koşulu keyif almasını sağlamaktır. Yani eğlenmek şart. Hepimiz için!